Pierogi z bobem

4.48 (183 ocen)

  • 40 min

Co tu dużo mówić, te pierogi są po prostu przepyszne. Bób wspaniale pasuje do boczku, danie jest syte i bardzo smaczne, zarówno świeże jak i odgrzewane, gorąco polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • mąka 250g,
    letnia woda około 3/4 szklanki,
    1 łyżka oliwy,
    szczypta soli,
    300g bobu,
    1 cebula,
    boczek 100g,
    1/2 pęczka koperku,
    papryka ostra 1/4 łyżeczki,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z bobem 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca
  • Pierogi z bobem 2. Połowę boczku kroimy w kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą, Boczek i cebulę dodajemy do bobu, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • Pierogi z bobem 3. Na stolnicę wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga.
  • Pierogi z bobem 4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu. Pozostały boczek podsmażamy i podajemy z ugotowanymi pierogami. Pierogi polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy świeżym koperkiem. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Boczek Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować