PIEROGI z BOBEM i ZIEMNIAKAMI

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna alternatywa dla pierogów ruskich, szczególnie w sezonie na bób! Okraszone boczusiem i pachnące mięta wszystkim posmakują. Polecam gorąco!

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto na ok. 50 sztuk:
    0,5 kg mąki
    ok. 300 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy

    na farsz:
    0,5 kg ziemniakow
    300 g bobu
    2-3 łyżki startego sera typu parmezan
    2 małe młode cebulki
    oliwa z oliwek
    świeża mięta lub pietruszka
    sól
    świeżo mielony pieprz
    jajko (opcjonalnie)

    dodatkowo:
    100 g lekko wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ravioli

Pierogi z bobem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować (najlepiej ze skórką), a następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.
  • pierogi z bobem 2. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeśli ma twarde skorupki ołuskać
  • pierogi z bobem 3. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy i udusić z odrobiną soli i wody 2 cebulki. pod koniec duszenia dodać ugotowany bób. Uduszony bób z cebulą zmiksować.
  • pierogi z bobem 4. W misce połączyć ziemniaki z bobem, startym serem, posiekaną miętą lub pietruszką (nie za dużo!), doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. W miarę potrzeby dodać jajko (ja nie dodałam).
  • 5. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wlać oliwę i powoli dolewając wodę, palcami zabierać po troszkę mąki i wyrabiać ciasto. Zagnieść gładkie, miękkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć szczelnie bawełnianą ściereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić żeby ciasto 'odpoczęło' przez conajmniej pół godziny.
  • ciasto na pierogi 6. Rozwałkować ciasto porcjami na cieńkie placki, w razie potrzeby podsypywać mąką i wykrawać (najlepiej szklanką) krążki.
  • pierogi 7. Rozkładać farsz na krążki i sklejać pierogi. Gotowe najlepiej układać na bawełnianej ściereczce lub stolnicy obsypanej mąką i przykryć ściereczką, żeby nie obsychały.
  • 8. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z odrobiną oliwy i gotować pierogi (przez ok.5 min. - od momentu jak wypłynną na powierzchnię).
  • 9. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać troszkę oliwy z oliwek i podsmażyć boczek pokrojony w kosteczkę.
  • 10. Wyławiać pierogi łyżką cedzakową i przekładaćbezposrednio na patelnię z boczkiem. Podsmażyć przez moment i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować