Piernikowe rogaliki z żurawiną

0 (0 ocen)

Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
    500 g mąki
    1,5 szkl. miodu
    1 szkl. cukru pudru
    3/4 kostki masła
    jajko
    łyżeczka sody
    szczypta soli
    opakowanie przyprawy do piernika - 40 g
    1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika i grzanego wina

    Nadzienie:
    Konfitura z żurawin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernikowe rogaliki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Miód podgrzewaj na małym ogniu z cukrem,przyprawami i masłem - co jakiś czas mieszając, pilnując by masa się nie zagotowała.
  • 2. Gdy składniki się połączą zdejmij z ognia i ostudź. Mąkę przesiej z sodą oraz solą. Dodaj masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrób ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • 3. Stolnice posyp obficie mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość ok.0,5 cm na prostokąt. Wytnij duże trójkąty
  • 4. Na każdy trójkąt nałóż konfiturę z żurawiny i zwiń w rogalik.
    Rogaliki ułóż w 2 cm odstępach od siebie na blaszce.
    Piecz w 180 na złoty kolor - ok 20min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować