Sos śmietanowy

  • wyświetlono: 197668 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 1

Ten przepis warto znać! Najprostszy i najszybszy sos śmietanowy. Idealny do mięs, zapiekanek i makaronów. W tej wersji pojawia się oregano i bazylia, ale można zmodyfikować przyprawy. Sos śmietanowy można przechowywać w lodówce do ok. trzech dni.

uuuuuunazwy-1

Składniki

2 kubki śmietany 18% (330 g każdy)
ok. 100-150 ml zimnej wody
po 1 łyżeczce bazylii i oregano
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Sos śmietanowy

  • 1. Śmietanę przelewamy do garnka. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy.
  • 2. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 7 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsossos śmietanowysos do sałateksos do mięssos do kanapeksos do zapiekaneksos do makaronów

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: VicLady

Sos śmietanowy z makaronem

Razem z rodziną wymyśliliśmy tą...

Sos śmietanowo - koperkowy z parówką i jabłkiem

Dodane przez: JustKuchcik

Sos śmietanowo - koperkowy z parówką i jabłkiem

Sos ze świeżego koperku oraz jabłek...

Sos

Dodane przez: katiuszka89w

Sos śmietanowo-pieczarkowy z kurczakiem.

Smaczny i szybki do przygotowania....

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami

Dodane przez: Kloruś

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami

Kurki mają bardzo ciekawy, wyrazisty...

Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym

Dodane przez: Gregorhspeed

Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym

W takim sosie sprawdzą się też...

Grzyby leśne w sosie śmietanowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Grzyby leśne w sosie śmietanowym

Grzyby w sosie śmietanowym zawsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE