Piernikowe rogaliki krucho drożdżowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jak świątecznie to na całość ! U mnie nawet rogaliki o smaku piernika z pysznym farszem z mielonych orzechów laskowych i czekoladowej krówki. Pycha :)

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 kg mąki tortowej
    - 3/4 szkl. cukru brązowego
    - 250 gram masła
    - 10 gram drożdży suchych
    - 4 jaja
    - 1 mała kwaśna śmietana
    - 2 łyżki kakao prawdziwe
    - 2 łyżki przyprawy do piernika
    - 1 łyżeczka cynamonu

    Farsz:
    - 300 gram kajmaku w puszce o smaku czekoladowym
    - 3/4 szkl zmielonych orzechów laskowych

    Polewa:
    - 1 czekolada mleczna
    - 3 łyżki mleka
    - 1 łyżka masła

    Dodatkowo:
    - posiekane orzechy laskowe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernikowe rogaliki krucho drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1648fj7 1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • image-00exuxy 2. Każdą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować na duży, cienki okrąg i podzielić na 16 trójkątów.
  • image-0bq73h5 3. Farsz;: Masę kajmakową wymieszać z orzechami.
    Na rogu brzegu każdego trójkąta nałożyć 3/4 łyżeczki farszu i zwinąć rogaliki delikatnie naciągając ciasto.
  • image-00ad807 4. Gotowe układać na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 10-15 min.

    Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleko i masło.Mieszać aż masło się rozpuści. Polać rogaliki robiąc zygzaki. Na koniec posypać posiekanymi orzeszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Cynamon Czekolada Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować