Piernikowe misie (bezglutenowe)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak co roku Bożonarodzeniowe wypieki rozpoczynają pierniczki , tym razem w wersji bezglutenowej i bezlaktozowej Niezwykle delikatne, lekko pikantne nadają się również do dekorowania domowym lukrem. W smaku nie różnią się niczym od zwykłych pszennych pierniczków !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g margaryny roślinnej
    100 g płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowy)
    100 g ksylitolu
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki przyprawy do piernika

    250 g mąki ryżowej
    250 g mąki kukurydzianej + do podsypania
    1 łyżeczka sody

    LUKIER:
    200 g cukru pudru
    3-4 krople soku z cytryny
    1 białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Pierniczki

Piernikowe misie (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka przekładamy odważoną margarynę , miód, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do połączenia się składników.
    2.Gotową masę studzimy .
    3.Mąki przesiewamy. Do przestudzonej masy wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody. Całość wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto , ręcznie lub za pomocą miksera. W razie potrzeby dosypać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto będzie bardzo delikatne (ale takie ma być).
    4.Dzielimy na kawałki. Następnie delikatnie rozciągamy wałkiem (ważne żeby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko bo ciężko będzie układać ciasteczka na blaszce. Wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 10 min (ważne aby pilnować żeby się nie spaliły.

    UWAGA ! Gorące ciastka są bardzo delikatne i łatwo się kruszą , najlepiej przekładać je za pomocą łopatki na duży talerz i zostawić do wystygnięcia (ciasteczka stwardnieją).

Porady

Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Ksylitol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować