Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

4.37 (246 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka te są przepyszne, kruche, idealne do kawy. Są dość słodkie. Można zrobić w nich przed upieczeniem dziurkę i zapełnić ulubionym dżemem, ale ja pominęłam ten etap. Są w pełni wykonane z mąki ryżowej, przez co nie zawierają glutenu. Można taką mąkę kupić lub też samemu w domu zmielić ryż (można użyć zarówno ryżu pełnoziarnistego, jak i zwykłego). Na pewno zrobię je jeszcze raz, bo warto! Z podanych składników wyszło mi 15 ciasteczek. Wartość kaloryczna jednego ciasteczka: 46kcal
Białko: 0,83g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 6,4g

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g mąki ryżowej
    2 żółtka
    2łyżki cukru pudru z cukru trzcinowego
    1,5 łyżki oleju kokosowego
    pół łyżeczki proszku do pieczenie
    opcjonalnie 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.37 (246 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Gdy ciasto nie zechce się zlepić, należy dodać troszkę mleka (stopniowo!), gotową masę należy odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
    W tym czasie należy przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem. Po wyjęciu ciasta z lodówki, należy z niego formować kulki i po umieszczeniu na papierze do pieczenia delikatnie spłaszczać dłonią. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut lub aż do momentu, gdy będą przyrumienione. Zalecam robić mniejsze ciasteczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: mąka ryżowa - przepisy nie tylko na chleb!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować