Piernikowe serca

4.5 (195 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam je z całego serca bo nie tylko są przepyszne ale nie twardnieją i co najważniejsze, upieczone nieco wcześniej, wprowadzają nas powoli w świąteczny nastrój.

Przygotowując pierniczki należy pamiętać aby nie przekroczyć czasu pieczenia gdyż zrobią się twarde i będą gorzkawe. Zanim nagrzejecie piekarnik watro wyciąć ze trzy blaszki ciasteczek gdyż pieką się bardzo szybko ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    550 g mąki pszennej

    125 g masła

    80 g cukru

    300 g miodu

    1 jajko

    2 łyżeczki sody

    2 łyżeczki kakao

    30 g przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Pierniczki

Piernikowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, miód, cukier, przyprawę i kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać do czasu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę z sodą, dodać jajko i pozostałe płynne składniki, zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i przełożyć do lodówki na 2 godziny.

    Po tym czasie podzielić na kilka części i każdą rozwałkowywać na placek grubości ok 2-3 mm podsypując delikatnie mąką. Wykrojone ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy krótko, ok. 5-6 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i studzimy na kratce. Pamiętajcie, że gorące pierniczki się odkształcają więc nie warto ich rzucać byle jak. Niech stygną na czymś płaskim.

    Ostudzone pierniczki przełożyć do szczelnego pojemnika.

    Można polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować