Piernik z chałwą, kandyzowaną skórką cytryny i chilli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny piernik z sezamowym posmakiem chałwy, słodką skórką cytryny i pikantną nutą chilli. Ciasto, którego nie może zabraknąć wśród świątecznych wypieków, choć, jak dla mnie, każda pora roku jest dobra na kawałek piernika.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
    300 g miodu
    2/3 szklanki mleka
    4 jajka
    ½ szklanki oleju
    100 g chałwy sezamowej (np. fantazyjna)
    100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
    40 g przyprawy do piernika
    1 i ½ łyżeczki chilli w proszku
    ½ - 1 łyżeczka aromatu migdałowego (olejku migdałowego)
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernik z chałwą, kandyzowaną skórką cytryny i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik z chałwą, kandyzowaną skórką cytryny i chilli 1. Do garnka wlać mleko, dodać miód, wsypać cukier, przyprawę do piernika i chilli, dołożyć połamaną chałwę – składniki, stale mieszając, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, a następnie lekko wystudzić.
    Do zawartości garnka wbić jajka, wlać olej i aromat – utrzeć. Wsypać sodę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną – wymieszać. Dodać mąkę pszenną – ponownie wymieszać. Dołożyć skórkę cytrynową i całość jeszcze raz wymieszać.
  • Piernik z chałwą, kandyzowaną skórką cytryny i chilli 2. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 45 – 50 min w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.55 (587 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

To może cię zainteresować