Pyszny piernik z sezamowym posmakiem chałwy, słodką skórką cytryny i pikantną nutą chilli. Ciasto, którego nie może zabraknąć wśród świątecznych wypieków, choć, jak dla mnie, każda pora roku jest dobra na kawałek piernika.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
300 g miodu
2/3 szklanki mleka
4 jajka
½ szklanki oleju
100 g chałwy sezamowej (np. fantazyjna)
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
40 g przyprawy do piernika
1 i ½ łyżeczki chilli w proszku
½ - 1 łyżeczka aromatu migdałowego (olejku migdałowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piernik z chałwą, kandyzowaną skórką cytryny i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać mleko, dodać miód, wsypać cukier, przyprawę do piernika i chilli, dołożyć połamaną chałwę – składniki, stale mieszając, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, a następnie lekko wystudzić.
Do zawartości garnka wbić jajka, wlać olej i aromat – utrzeć. Wsypać sodę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną – wymieszać. Dodać mąkę pszenną – ponownie wymieszać. Dołożyć skórkę cytrynową i całość jeszcze raz wymieszać.
2.Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 45 – 50 min w temp. 180°C.
Komentarze