Piernik wiśniowo - czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Piernik to jedno ze szczególnie ulubionych ciast w moich domu. Dlatego zawsze staram się w jakiś sposób zmienić i urozmaicić recepturę, by mile zaskoczyć Bliskich. Tym razem trafiło na wiśnie oraz czekoladę, a do tego lekka nuta pieprznej pikanterii. Polecam!

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    5 łyżek miodu
    1/3 szklanki mleka
    200 g masła
    5 jajek
    200 g czekolady deserowej 45% kakao
    300 g wiśni drylowanych (świeże lub z kompotu)
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    8 goździków
    2 łyżeczki cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki kardamonu mielonego
    ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernik wiśniowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik wiśniowo - czekoladowy 1. Wiśnie zmiksować blenderem na gładkie puree.
    Na małym ogniu rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka i wystudzić.
    Do innego garnka przełożyć masło, dodać cukier, miód, posiekane goździki, cynamon, kardamon i pieprz. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Mieszankę wystudzić.
    Do rozpuszczonego masła z dodatkami dołożyć wystudzoną czekoladę – wymieszać. Wbić jajka i dokładnie utrzeć. Wsypać sodę i ponownie utrzeć. Następnie dodać wiśnie i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
    Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piernik wiśniowo - czekoladowy 2. Piec 50 – 55 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.55 (587 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

0 (0 ocen)

piernik

To może cię zainteresować