Piernik delicjusz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę, budyń, kakao i przyprawę do piernika przesiać, partiami dodawać do ubitych jajek i delikatnie mieszać łyżką. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i piec ok 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Jeden blat włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową, naponczować mocną herbatą i posmarować powidłami.
2 opakowania budyniu wymieszać z 2 szklankami zimnego mleka. Pozostałe mleko, masło i cukier zagotować. Ugotować budyń. Gorący wylać na powidła i przykryć drugim blatem ciasta. Ostudzić.
Masa orzechowa: Mleko, cukier i orzechy prażyć aż odparuje cały płyn, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce uprażonych orzechów. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić.
Polewa: śmietankę mocno podgrzać, wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Ciepłą ale nie gorącą polewę wylać na ciasto. Dowolnie udekorować. Schłodzić.
Komentarze