ciasto "Delicjusz"

4.5 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Smak czekolady, budyniu i aksamitnego kremu orzechowego grają tutaj idealnie, jak najlepsza kapela. Nie ma co pisać, przetestujcie i przekonajcie się sami :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jaj (M)
    szczypta soli do białek
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    3/4 szklanki cukru
    2 płaskie łyżki ciemnego kakao
    1 budyń czekoladowy bez cukru (40 gramowy)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    do posmarowania:
    5 łyżek powideł lub kwaśnego dżemu

    masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (razem 80 g)
    2 kopiaste łyżki masła
    5 kopiastych łyżek cukru
    3 szklanki mleka

    poncz:
    1/3 szklanki ostudzonej osłodzonej kawy lub herbaty (można dodać np rum lub brandy)

    krem orzechowy:
    250 ml mleka
    200 gramów zmielonych orzechów włoskich
    300 gramów miękkiego masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru

    polewa czekoladowa:
    100 gramów masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mleka
    2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
    1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody

    dodatkowo:
    wiórki kokosowe lub orzechy lub płatki migdałowe do przystrojenia
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Ciasto "delicjusz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od biszkoptu.
    Białka oddzielamy od żółtek, te pierwsze ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy na najwyższych obrotach około 2 minut.
    Potem dodajemy żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy oraz kakao, na średnich obrotach miksujemy tylko do połączenia składników (chodzi o to, by nie zaburzyć puszystej struktury ubitych białek).

    Prostokątną foremkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka, u mnie dokładnie 30 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Biszkopt studzimy przez około 20 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyjmujemy na blat. Powinien ładnie równiutko wyrosnąć, bez zbędnych górek.
    Biszkopt studzimy, a potem przecinamy na dwa blaty, na przykład za pomocą metody nitkowej, o której piszę na blogu.

    Spodni blat ciasta smarujemy cieniutko powidłami lub dżemem.

    Teraz zabieramy się za budyń.
    W 1 szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy, pozostałe dwie zagotowujemy z cukrem i masłem, kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć wlewamy mieszankę i gotujemy budyń.
    Gorący(!) rozprowadzamy delikatnie na posmarowanym blacie, przykrywamy wierzchnią warstwą ciasta (natychmiast) i lekko dociskamy.
  • 2. Następnie nasączamy wybraną wersją ponczu.


    Schładzamy w lodówce.

    Masa orzechowa:
    Orzechy zagotowujemy z mlekiem i trzymamy na ogniu do momentu aż masa będzie gęsta, a mleko mocno się zredukuje.
    Miękkie masło ewentualnie margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem, następnie dodajemy orzechy i ucieramy energicznie do uzyskania puszystego kremu (w tym momencie sprawdzamy czy krem jest dla nas wystarczająco słodki).

    Masę wykładamy na nasączone ciasto i wygładzamy powierzchnię, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (około 2 - 3 godzin).
    Przygotowujemy polewę czekoladową.
    Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
    Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.
    Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
    Na koniec wierzch ciasta ozdabiamy ulubionymi bakaliami.

    Schładzamy w lodówce.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować