1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i cukier waniliowy, miksować do ich całkowitego rozpuszczenia się. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę posmarowaną masłem i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy. Wystudzić.
2.Krem budyniowy: Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrami na puch, pod koniec wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puszystą masę z margaryną i aromatem.
Delicje namoczyć w alkoholu
3.Polewa czekoladowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.
4.Przełożenie:
Na biszkopt wyłożyć cały krem. Na wierzchu poukładać Delicje czekoladą do dołu. Całość delikatnie polać chłodną polewą czekoladową.
Komentarze