Delicjusz

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Efektowne i pyszne ciasto, a nie wymagające wiele pracy.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    Cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:
    500ml mleka
    5 żółtek
    5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    Cukier waniliowy
    Kilka kropel aromatu śmietankowego
    250g margaryny Palmy

    Dodatkowo:
    3 opakowania Delicji o dowolnym smaku
    200ml wódki lub innego aromatycznego alkoholu

    Polewa czekoladowo - kawowa:
    100g margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delicjusz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i cukier waniliowy, miksować do ich całkowitego rozpuszczenia się. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę posmarowaną masłem i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy. Wystudzić.
  • 2. Krem budyniowy: Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrami na puch, pod koniec wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puszystą masę z margaryną i aromatem.

    Delicje namoczyć w alkoholu
  • 3. Polewa czekoladowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.
  • 4. Przełożenie:
    Na biszkopt wyłożyć cały krem. Na wierzchu poukładać Delicje czekoladą do dołu. Całość delikatnie polać chłodną polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować