Piernik herbaciany

  • wyświetlono: 769 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Wilgotny, mięciutki piernik herbaciany z kremem grysikowym i powidłami, wręcz rozpływa się w ustach.

1dd
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mocnej herbaty ( z dwóch torebeczek )
1 szklanka oleju
1 szklanka miodu ( może być sztuczny )
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika

Krem :
3 szklanki mleka
8 łyżek kaszy manny
1/4 szklanki cukru
200 g miękkiego masła

Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki
oraz
słoik powideł śliwkowych
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik herbaciany

  • ciasto1. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę, cały czas miksując wlewamy przestudzoną herbatę, olej oraz miód. Do masy wsypujemy mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika i miksujemy do połączenia się składników ( masa będzie bardzo rzadka, taka ma być). Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części i każdą z nich pieczemy osobno w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  • krem2. Masa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę mannę , mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy około 5 minut często mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i cały czas miksując dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
    Na jeden blat wykładamy połowę powideł śliwkowych, w kilku miejscach wykładamy krem tworząc kupki, rozsmarowujemy, i przykrywamy drugim plackiem. Na placek wykładamy pozostałe powidła oraz krem i przykrywamy trzecim plackiem.
    Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy czekolada zacznie się już topić wlewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia i mieszamy do całkowitego połączenia się składników . Ciepłą polewę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

Ciasto można przełożyć masą budyniową, w obu wersjach ciasto smakuje wyśmienicie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikświętapowidła śliwkoweboże narodzeniekrem grysikowypiernik z herbatąpiernik herbaciany

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto

Dodane przez: Jola1977-1977

Miodownik herbaciany z gruszkami

Puszyste ciasto, w typie piernik,...

piernik

Dodane przez: Karolina Grzechnik-Sikora

piernik

Piernik z miodem bardzo łatwy do...

Piernik

Dodane przez: 30Kasia30

Piernik

szybki i pyszny piernik

Wielkanocna babka herbaciana.

Dodane przez: BABECZKA 35

Wielkanocna babka herbaciana

Czy babka wielkanocna może być...

Herbaciane ciasto z żurawiną

Dodane przez: PolskaGotuje

Herbaciane ciasto z żurawiną

Herbaciane ciasto z chrupiącą skórką...

Piegusek z galaretką herbacianą

Dodane przez: joanna30

Piegusek z galaretką herbacianą

Zastanawiałam się jak może smakować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE