Piernik herbaciany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę, cały czas miksując wlewamy przestudzoną herbatę, olej oraz miód. Do masy wsypujemy mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika i miksujemy do połączenia się składników ( masa będzie bardzo rzadka, taka ma być). Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części i każdą z nich pieczemy osobno w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
2.Masa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę mannę , mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy około 5 minut często mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i cały czas miksując dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
Na jeden blat wykładamy połowę powideł śliwkowych, w kilku miejscach wykładamy krem tworząc kupki, rozsmarowujemy, i przykrywamy drugim plackiem. Na placek wykładamy pozostałe powidła oraz krem i przykrywamy trzecim plackiem.
Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy czekolada zacznie się już topić wlewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia i mieszamy do całkowitego połączenia się składników . Ciepłą polewę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Porady
Ciasto można przełożyć masą budyniową, w obu wersjach ciasto smakuje wyśmienicie.
Komentarze