Piernik herbaciany

4.81 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotny, mięciutki piernik herbaciany z kremem grysikowym i powidłami, wręcz rozpływa się w ustach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mocnej herbaty ( z dwóch torebeczek )
    1 szklanka oleju
    1 szklanka miodu ( może być sztuczny )
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 opakowanie przyprawy do piernika

    Krem :
    3 szklanki mleka
    8 łyżek kaszy manny
    1/4 szklanki cukru
    200 g miękkiego masła

    Polewa:
    50 g gorzkiej czekolady
    50 ml śmietany kremówki
    oraz
    słoik powideł śliwkowych
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.81 (186 ocen)

Piernik herbaciany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę, cały czas miksując wlewamy przestudzoną herbatę, olej oraz miód. Do masy wsypujemy mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika i miksujemy do połączenia się składników ( masa będzie bardzo rzadka, taka ma być). Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części i każdą z nich pieczemy osobno w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  • krem 2. Masa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę mannę , mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy około 5 minut często mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i cały czas miksując dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
    Na jeden blat wykładamy połowę powideł śliwkowych, w kilku miejscach wykładamy krem tworząc kupki, rozsmarowujemy, i przykrywamy drugim plackiem. Na placek wykładamy pozostałe powidła oraz krem i przykrywamy trzecim plackiem.
    Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy czekolada zacznie się już topić wlewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia i mieszamy do całkowitego połączenia się składników . Ciepłą polewę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

Ciasto można przełożyć masą budyniową, w obu wersjach ciasto smakuje wyśmienicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować