Ciasto piernikowo-porzeczkowe

  • wyświetlono: 12861 |
  • dodany do książki kucharskiej: 40 |
  • polecenia: 0

Mój mąż bardzo lubi piernik. Staram się więc wymyślać różne wersje słodkości z piernikową nutą i różnymi dodatkami. Tym razem zapraszam na piernikowy biszkopt z kremem i galaretką o smaku czarnej porzeczki. Polecam wszystkim wielbicielom pierników :)

_Dagmara Wasinska
  • 120min

Składniki

Biszkopt piernikowy:
8 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
200 g masła

Galaretka:
2 galaretki o smaku czarnej porzeczki
1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnej porzeczki

Polewa:
100 g czekolady mlecznej
2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

  • 1. Biszkopt piernikowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu.
  • 3. Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Zimną galaretkę dokładnie mieszamy z dżemem.
    Polewa: czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem.
  • 4. Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 kremu - tężejąca galaretka z dżemem (odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki) - 1/2 kremu - biszkopt piernikowy - polewa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylalatozimapiernikświętadla dzieciczarna porzeczkabiszkopt z galaretkąprzyprawa do piernikaCiasto z galaretkąboże narodzenieimprezado kawyjesieńbiszkopt z krememdla gościcoś słodkiegoPoczęstunekczarne porzeczkidżem z czarnej porzeczkiciasto przekładanegalaretka porzeczkowaciasto warstwoweprzepis_miesiąca1000biszkopt piernikowybiszkopt o smaku piernikagalaretka z dżemem porzeczkowym

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto porzeczkowe

Dodane przez: czekoladka

Ciasto porzeczkowe z masą serową

Ciasto porzeczkowe jest delikatne,...

image-0h677ai

Dodane przez: Agnieszka Pająk

Ciasto piernikowe

Zapach tego ciasta wydobywający...

Porzeczkowa Zalotka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto Porzeczkowa Zalotka

Przepyszne, proste i delikatne...

Ciasto porzeczkowa biedronka

Dodane przez: bienpyt

Ciasto porzeczkowa biedronka

Ciasto na zimno na biszkoptowym...

Ciasto porzeczkowe

Dodane przez: danusia19671

Ciasto porzeczkowe

Szybki sposób na słodki podwieczorek

PLEŚNIAK IDEALNY - kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pleśniak idealny - kruche ciasto z dżemem...

Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE