Murzynek z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół.
W misce umieszczamy mąkę, jajka, sodę, cukier, kakao, olej, wodę i dżem. Składniki mieszamy tylko do połączenia (jeżeli będziemy robić to za długo, ciasto nie będzie puszyste). Dużą keksówkę lub małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko i mieszamy (można wykorzystać też gotową polewę).
Ciasto oblewamy czekoladą. Smacznego!
Porady
Po wystudzeniu ciasto przetnij na 3 blaty i przełóż powidłami śliwkowymi.
Komentarze