Murzynek z polewą czekoladową

4.48 (203 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, które przygotujesz w dosłownie kilka minut. Wilgotne i puszyste, przypadnie do gustu nawet małym łasuchom.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + odrobina do wysypania blaszki
    2 jajka w temperaturze pokojowej
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka wody gazowanej
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki oleju
    4 łyżeczki kakao
    4 łyżki ulubionego dżemu lub powideł

    100 g mlecznej czekolady
    1 łyżka mleka
    mały kawałek masła do wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Murzynek z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół.
    W misce umieszczamy mąkę, jajka, sodę, cukier, kakao, olej, wodę i dżem. Składniki mieszamy tylko do połączenia (jeżeli będziemy robić to za długo, ciasto nie będzie puszyste). Dużą keksówkę lub małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka.
    Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko i mieszamy (można wykorzystać też gotową polewę).
    Ciasto oblewamy czekoladą. Smacznego!

Porady

Po wystudzeniu ciasto przetnij na 3 blaty i przełóż powidłami śliwkowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Biszkopty Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować