Pierniczki ze skórką pomarańczową w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło rozgrzać z miodem i przestudzic. Skórkę pomarańczową pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta zagnieść ,uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 48 godzin.
2.Na podsypanej mąka stolnicy partiami rozwałkować ciasto i wykrawać pierniczki na grubość ok. 1/2 cm. Im cieńsze pierniczki tym bardziej mogą być twardsze. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem.
3.Pieczenie: ok. 12-15 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu pierniczki przestudzic na kratce.
4.Polewa czekoladowa:
Wodę zagotować z cukrem, zestawić z ognia dodać miękkie masło i energicznie mieszać trzepaczka aby dobrze się rozpuściło. Następnie dodać kakao i również energicznie mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
5.Za pomocą pędzelka polewe czekoladową nakładać na pierniczki. Pozostawić na kratce do zastygnięcia. Czekoladę białą rozpuścić i dekorować ciastka.
6.Pierniczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, w chłodnym miejscu.
Komentarze