pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

ładne i sycące danie, może być serwowane jako przekąska bądź jako danie główne

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 dużych bądz 10 średniej wielości ziemniaków, 1/2 kg kiełbasy najlepiej z kurczaka, 20dkg wędzonego boczku, duża czerwona cebula, kostka żółtego sera typu Edamski ,duży gęsty jogurt naturalny, 2-3 ząbków czosnku, sól, pierz, zioła prowansalskie, koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki z dodatkami 1. Kiełbasę obieramy i kroimy w plastry, boczek powinien być w cieniutkich plastrach, a cebula pokrojona w krążki . Ziemniaki obieramy ze skórki i robimy w nich nacięcia do których wkładamy kolejno plastry kiełbaski, następna kieszonka plastry boczku, następna krążki cebuli i tak na przemian. tak przygotowane ziemniaki solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego polanego wcześniej olejem i całość przykrywamy folią do pieczenia. Zapiekamy w temperaturze 180stopni przez około godzinę. Potem zdejmujemy i posypujemy startym żółtym serem następnie zapiekamy jeszcze ok 10min. Do ziemniaczków najlepiej pasuje sos z jogurtu naturalnego wymieszanego z przetartymi 2 ząbkami czosnku, odrobiną ziół prowansalskich, soli i pieprzu i posiekanym koperkiem.

Porady

boczek może być paczkowany w cienkich plasterkach typ. dojrzewający

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować