ładne i sycące danie, może być serwowane jako przekąska bądź jako danie główne
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 dużych bądz 10 średniej wielości ziemniaków, 1/2 kg kiełbasy najlepiej z kurczaka, 20dkg wędzonego boczku, duża czerwona cebula, kostka żółtego sera typu Edamski ,duży gęsty jogurt naturalny, 2-3 ząbków czosnku, sól, pierz, zioła prowansalskie, koperek
Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę obieramy i kroimy w plastry, boczek powinien być w cieniutkich plastrach, a cebula pokrojona w krążki . Ziemniaki obieramy ze skórki i robimy w nich nacięcia do których wkładamy kolejno plastry kiełbaski, następna kieszonka plastry boczku, następna krążki cebuli i tak na przemian. tak przygotowane ziemniaki solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego polanego wcześniej olejem i całość przykrywamy folią do pieczenia. Zapiekamy w temperaturze 180stopni przez około godzinę. Potem zdejmujemy i posypujemy startym żółtym serem następnie zapiekamy jeszcze ok 10min. Do ziemniaczków najlepiej pasuje sos z jogurtu naturalnego wymieszanego z przetartymi 2 ząbkami czosnku, odrobiną ziół prowansalskich, soli i pieprzu i posiekanym koperkiem.
Porady
boczek może być paczkowany w cienkich plasterkach typ. dojrzewający
Komentarze