Pyszne gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Znakomite w smaku, delikatne, miękkie, mój 5 letni syn je uwielbia, proste, wszystkim smakują, można zrobić większą ilość i zamrozić

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2kg mięsa mielonego z indyka, mała kapusta, torebka ryżu, dwie małe cebule, natka pietruszki, dwa jajka, sól, pieprz, passata pomidorowa duża, śmietanka słodka mała, papryka słodka, trochę cukru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Gołąbki

Pyszne gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę ścieramy na tarce, na dużych oczkach, wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, odcedzamy na sitku, cebule podsmażamy , torebkę ryżu gotujemy przez ok 5-10 minut, natkę pietruszki siekamy, wszystkie składniki mieszany razem z mięsem mielonym z indyka, dodajemy jajka, sól, pieprz, odrobinę ostrej papryki, wszystko mieszamy ze sobą i formujemy w płaskie kotleciki, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie robimy sos, w garnku na małym ogniu przez chwilę gotujemy passate pomidorową, z papryką słodką, odrobiną soli i pieprzu, odrobiną cukru wedle uznania, na koniec dodajemy słodką śmietanke. Gotowym sosem zalewany ułożone w naczyniu gołąbki. Całość wstawiamy na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Porady

Najlepiej podawać z bułką lub ugotowanymi ziemniakami, oraz surówka z pora i jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować