PIECZONE ZIEMNIAKI NADZIEWANE BOCZKIEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pieczone ziemniaki nadziewane kremowym ziołowym farszem z dodatkiem boczku. Danie to nie należy do lekkostrawnych, ale myślę, że od święta możemy sobie na nie pozwolić. Jest ona bardzo sycąca, ale je się z wielką przyjemnością. Nadzienie z serka ziołowego daje kremowy i delikatny smak. Polecam jako ciepłą przekąskę na różnego rodzaju imprezy - do % idealna ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
    ok. 150 g boczku wędzonego, parzonego
    100 ml mleka
    150 g serka ziołowego
    pęczek szczypiorku
    100 g sera żółtego
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy. Osuszamy. Nakłuwamy ich skórkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na co najmniej 60 min., aż będą miękkie, z chrupiącą skórką. Studzimy.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na suchej patelni, bez tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 3. Wystudzone ziemniaki przecinamy na pół i delikatnie wydrążamy łyżeczką miąższ. Przekładamy do miski, dodajemy mleko i ucieramy na gładką masę, bez grudek. Szczypiorek myjemy, suszymy i drobno siekamy. Dodajemy go do masy ziemniaczanej razem z serkiem ziołowym oraz usmażonym boczkiem. Doprawiamy pieprzem i mieszamy dokładnie.
  • 4. Gotowym farszem nadziewamy łupiny ziemniaków, układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy żółtym serem startym na tarce o małych oczkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować