Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczone ziemniaki z nadzieniem z boczku i papryki, zapiekane z jajkiem. Konkretne i pyszne.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniak duży - 1 szt (ok 250-300g)
    Boczek - 100g
    Cebula - 1/2 szt
    Papryka czerwona - 1 szt
    Papryka jalapeno - według uznania
    Jajko - 2 szt
    Przyprawy: pieprz, słodka papryka, papryka wędzona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i jajkiem 1. Ziemniaka kroimy na pół. Nie obieramy ze skórki! Każdą połówkę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę (po 40 minutach można sprawdzić czy jest miękki - długość pieczenia zależy od odmiany)

    W międzyczasie na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, jalapeno. Przyprawiamy do smaku pieprzem i paprykami.

    Upieczone połówki ziemniaka wyciągamy i dużą łyżką wybieramy miąższ ze środka ziemniaka. Najlepiej pozostawić ziemniaki na folii, ale nie zawijać jej.

    W miejsce miąższu ziemniaka wykładamy przesmażony boczek z warzywami. Na górę wbijamy po jajku i pieczemy w 180 stopniach ok 10 minut, aż białko jaja się zetnie.

Porady

Upieczony miąższ ziemniaka można potem użyć do sałatki lub puree

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować