Pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaka kroimy na pół. Nie obieramy ze skórki! Każdą połówkę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę (po 40 minutach można sprawdzić czy jest miękki - długość pieczenia zależy od odmiany)
W międzyczasie na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, jalapeno. Przyprawiamy do smaku pieprzem i paprykami.
Upieczone połówki ziemniaka wyciągamy i dużą łyżką wybieramy miąższ ze środka ziemniaka. Najlepiej pozostawić ziemniaki na folii, ale nie zawijać jej.
W miejsce miąższu ziemniaka wykładamy przesmażony boczek z warzywami. Na górę wbijamy po jajku i pieczemy w 180 stopniach ok 10 minut, aż białko jaja się zetnie.
Porady
Upieczony miąższ ziemniaka można potem użyć do sałatki lub puree
Komentarze