Ziemniaki pieczone z serem żółtym boczkiem i masełkiem

4.48 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Smaczne syte pieczone ziemniaki z serem żółtym, boczkiem i masełkiem obsypane ziołami, idealnie sprawdzą się na grillu pieczone w foli aluminiowej ale można je spokojnie upiec w piekarniku. Gorąco polecam bo każdy mnie prosił o przepis gdy podałam je na przyjęciu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
    100 g wędzonego boczku
    300 g sera żółtego
    100 g masła
    1 opakowanie ziół prowansalskich
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Ziemniaki pieczone z serem żółtym boczkiem i masełkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie wyszorować i grubo ponacinać nożem. Boczek pokroić na małe kawałki, ser zetrzeć na tarce na małych oczkach. Masło w kostce zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  • 2. W nacięcia każdego ziemniaka wpychać naprzemiennie ser żółty, kawałki boczku oraz starte masło. Tak przygotować wszystkie ziemniaki.
  • 3. Ziemniaki przełożyć na blaszkę od piekarnika natłuścić olejem. Ziemniaki posypać ziołami i pozostałym serem żółtym.
  • 4. Ziemniaki piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 80 minut.
  • 5. Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ser żółty Ziemniaki Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować