Orzeszki z prl, smaki dzieci艅stwa lat 80 tych馃檪 - jak zrobi膰?
Spos贸b przygotowania:
1.B臋dziemy potrzebowali specjalnej formy do wypiekania orzeszk贸w, w moim przypadku by艂a to specjalna gofrownica z wymiennymi wk艂adami na takie orzeszki. Zaczynamy. Mas艂o rozpuszczamy, studzimy i wszystkie sk艂adniki na ciasto razem 艂膮czymy, mo偶emy ugniata膰 r臋cznie a偶 do jednolitej masy. Mo偶emy sch艂odzi膰 przez 30 min w lod贸wce ale nie koniecznie. Form臋 do orzeszk贸w smarujemy lekko olejem. Z ciasta robimy ma艂e kuleczki o 艣rednicy ok. 1 cm, kt贸re wk艂adamy do zag艂臋bienia formy na orzeszki, zamykamy sprz臋t, dociskaj膮c czekamy ok 30-60 sekund a偶 ciastka b臋d膮 lekko rumiane.
2.Je艣li ciasto wyjdzie poza form臋 mo偶na je p贸藕niej delikatnie odci膮膰 jak ju偶 si臋 zapiecze. Wypieczone po艂贸weczki odk艂adamy na bok robi膮c nast臋pne, a偶 sko艅czy si臋 ciasto.
3.Czas na krem, czyli nadzienie 馃榿mas艂o roztapiamy i mieszamy z cukrem, wod膮 i kakao. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypujemy mleko w proszku, energicznie mieszaj膮c. Nast臋pnie krem 艂aczymy z posiekanymi orzechami, jak lekko zg臋stnieje nadziewany nim po艂贸wki orzeszk贸w i sk艂adamy tak by powsta艂 orzeszek.
Porady
Je艣li dodamy mniejsza ilo艣膰 cukru orzeszki b臋d膮 mniej s艂odkie 馃檪
Komentarze