Warzywno – grzybowa sałatka z dodatkiem kaszy pęczak, wędzonego żółtego sera oraz suszonych pomidorów. Propozycja na lunch, lekki obiad lub pożywną kolację.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g oczyszczonej małej cebulki (dymka)
2 średnie świeże pomidory (łącznie 290 g)
150 g oczyszczonych pieczarek
2 ząbki czosnku
3 kopiaste łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
50 g suszonych pomidorów (produkt suszony – nie z zalewy)
100 g suchej kaszy pęczak
100 g wędzonego żółtego sera (np. Rolada Ustrzycka)
kilka łyżek wody
3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki kminku mielonego
¼ łyżeczki mielonej papryki ostrej
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Sałatka z pęczakiem, wędzonym serem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić.
W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać cebulkę, pokrojone pieczarki, obrany i posiekany czosnek oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Wsypać obie papryki w proszku, kminek i gałkę muszkatołową. Smażyć 5 – 7 min, mieszając. Następnie wlać sok z cytryny i sos sojowy i dusić 20 – 30 min (do miękkości składników), co jakiś czas mieszając. W trakcie duszenia podlewać niewielką ilością wody.
Do duszonych, a następnie wystudzonych składników dodać pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną zieleninę, kaszę oraz starty na grubych oczkach tarki jarzynowej ser. Całość wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze