Ziemniaki pieczone z selerem naciowym i cebulką

4.48 (143 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny i prosty sposób, by tradycyjne obiadowe ziemniaki podać w niecodzienny sposób. Ziemniaki, seler naciowy i drobna cebulka w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw tworzą naprawdę świetne połączenie smakowe.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,4 kg obranych, gotowanych ziemniaków
    400 g selera naciowego
    250 g obranej drobnej cebulki
    4 łyżki oliwy lub oleju
    3 kopiaste łyżki ketchupu łagodnego
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka suszonego estragonu
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Ziemniaki pieczone z selerem naciowym i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki pieczone z selerem naciowym i cebulką 1. Ziemniaki pokroić na małe cząstki, selera drobno pokroić, cebulkę przekroić na połówki. Oliwę, ketchup, sos sojowy, suszone zioła, mielone przyprawy korzenne oraz przyprawy do smaku dokładnie wymieszać.
  • Ziemniaki pieczone z selerem naciowym i cebulką 2. Warzywa wymieszać z przygotowanym sosem, a następnie całość wyłożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
    Piec 40 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować