Pyszny i prosty sposób, by tradycyjne obiadowe ziemniaki podać w niecodzienny sposób. Ziemniaki, seler naciowy i drobna cebulka w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw tworzą naprawdę świetne połączenie smakowe.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,4 kg obranych, gotowanych ziemniaków
400 g selera naciowego
250 g obranej drobnej cebulki
4 łyżki oliwy lub oleju
3 kopiaste łyżki ketchupu łagodnego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Ziemniaki pieczone z selerem naciowym i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić na małe cząstki, selera drobno pokroić, cebulkę przekroić na połówki. Oliwę, ketchup, sos sojowy, suszone zioła, mielone przyprawy korzenne oraz przyprawy do smaku dokładnie wymieszać.
2.Warzywa wymieszać z przygotowanym sosem, a następnie całość wyłożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec 40 min (200 st. C).
Komentarze