W sezonie warto sięgać po świeży szpinak, który świetnie komponuje się nie tylko z czosnkiem. Polecam do spróbowania połączenie z jabłkiem i pieczarkami, a dodatkowo garścią świeżych ziół.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
260 g oczyszczonego świeżego szpinaku
2 średnie jabłka (łącznie 300 g)
140 g oczyszczonych pieczarek
1 średnia biała cebula (100 g)
3 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
2 kopiaste łyżki posiekanej mięty
2 łyżki masła
200 g śmietany 18%
½ szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
6 kulek ziela angielskiego
4 goździki
po 1 łyżeczce mielonych przepraw – papryki słodkiej, owoców kolendry
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – papryki ostrej, gałki muszkatołowej
sól do smaku
Szpinak z jabłkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać obraną i posiekaną cebulę, obrany i pokrojony w plastry czosnek, ziele angielskie, goździki, paprykę słodką, owoce kolendry, paprykę ostrą i gałkę muszkatołową. Smażyć, aż warzywa będą szkliste. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, pieczarki pokroić na małe kawałki. Jabłka i pieczarki dołożyć do zawartości garnka i podgrzewać 2 – 3 min, mieszając. Całość podlać sosem sojowym i ¼ szklanki wody. Dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
2.Następnie dodać drobno pokrojony szpinak, wlać sok z cytryny i ¼ szklanki wody. Dusić 5 min. Po tym czasie wsypać lubczyk i miętę, wymieszać, a następnie całość oprószyć mąką i ponownie wymieszać.
3.Potrawkę zabielić śmietaną i chwilę podgrzewać. Na końcu doprawić do smaku solą. Potrawę podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub z ciemnym pieczywem na kolację bądź przystawkę.
Komentarze