Szpinak z jabłkiem i pieczarkami

  • wyświetlono: 260 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W sezonie warto sięgać po świeży szpinak, który świetnie komponuje się nie tylko z czosnkiem. Polecam do spróbowania połączenie z jabłkiem i pieczarkami, a dodatkowo garścią świeżych ziół.

P10
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

260 g oczyszczonego świeżego szpinaku
2 średnie jabłka (łącznie 300 g)
140 g oczyszczonych pieczarek
1 średnia biała cebula (100 g)
3 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
2 kopiaste łyżki posiekanej mięty
2 łyżki masła
200 g śmietany 18%
½ szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
6 kulek ziela angielskiego
4 goździki
po 1 łyżeczce mielonych przepraw – papryki słodkiej, owoców kolendry
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – papryki ostrej, gałki muszkatołowej
sól do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Szpinak z jabłkiem i pieczarkami

  • Szpinak z jabłkiem i pieczarkami1. W garnku rozpuścić masło, dodać obraną i posiekaną cebulę, obrany i pokrojony w plastry czosnek, ziele angielskie, goździki, paprykę słodką, owoce kolendry, paprykę ostrą i gałkę muszkatołową. Smażyć, aż warzywa będą szkliste. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, pieczarki pokroić na małe kawałki. Jabłka i pieczarki dołożyć do zawartości garnka i podgrzewać 2 – 3 min, mieszając. Całość podlać sosem sojowym i ¼ szklanki wody. Dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Szpinak z jabłkiem i pieczarkami2. Następnie dodać drobno pokrojony szpinak, wlać sok z cytryny i ¼ szklanki wody. Dusić 5 min. Po tym czasie wsypać lubczyk i miętę, wymieszać, a następnie całość oprószyć mąką i ponownie wymieszać.
  • Szpinak z jabłkiem i pieczarkami3. Potrawkę zabielić śmietaną i chwilę podgrzewać. Na końcu doprawić do smaku solą. Potrawę podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub z ciemnym pieczywem na kolację bądź przystawkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkilubczyklatoprzystawkamiętapaprykajabłkaczosnekpotrawkamąkasok z cytrynyśmietanakolacjaobiadwiosnamasłona ciepłogałka muszkatołowataniaziele angielskieszybkagoździkido obiaduwegetariańskaszpinak świeżyszpinakowaprostaz jabłkiemwarzywnaoryginalnaorientalnaz grzybamicebula białadodatekduszonkapożywnakorzennazabielanaaromatycznasezonowaz pieczywemowoce kolendryprzepis_miesiąca1000ziołowazagęszczanajasny sos sojowyz chlebem
 

Komentarze

Podobne przepisy

buraczki

Dodane przez: marysiaz

Buraczki z jabłkiem

Pyszny dodatek do dań mięsnych,...

Zapiekane pomidory z wędliną, pieczarkami i ryżem

Dodane przez: kuchenny świat

Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami...

Zapraszam na zapiekane pomidory....

szpinak do obiadu

Dodane przez: karolinajedynak24

SZPINAK DO OBIADU

Kocham szpinak w każdej postaci...

Ryż z pieczarkami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Maślany ryż z pieczarkami

To doskonały dodatek do mięs,ale...

Cukinia z pieczarkami

Dodane przez: Skotka

Cukinia z pieczarkami

Szybko i smacznie.