Śledzie w potrawce z suszonymi pomidorami i ananasem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Śledzie matjasy w sosie warzywno – owocowym a la potrawka z dodatkiem suszonych pomidorów oraz ananasa. Oryginalne i aromatyczne danie. Świetna propozycja do podania jako przystawka na niejednej imprezie. Śledzie doskonale sprawdzą się także na świątecznym stole.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych a la matjas – uprzednio wymoczone (ok. 1 kg)
    2 średniej wielkości czerwone papryki (łącznie 360 g)
    300 g ananasa w kawałkach z zalewy – ananas w soku ananasowym (masa po osączeniu)
    250 g obranej białej cebuli
    1 nieduże kwaskowe jabłko (170 g)
    120 g selera naciowego
    1 nieduża obrana marchewka (100 g)
    50 g suszonych pomidorów (produkt suszony – nie z zalewy)
    2 szklanki wrzątku
    1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego
    3 łyżki octu spirytusowego 10%
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
    3 pokruszone liście laurowe
    ½ łyżeczki całych goździków
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki kminku mielonego
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej granulowanej
    3 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Kawy Przystawki Sosy Potrawka

Śledzie w potrawce z suszonymi pomidorami i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w potrawce z suszonymi pomidorami i ananasem 1. Pozbawioną nasion paprykę pokroić w paski, cebulę - na ćwierćpastry, pozbawione gniazd nasiennych jabłko - w kostkę, seler naciowy - w plastry, marchewkę – na ćwierćplastry, pomidory – w paski. Ww. rozdrobnione składniki wrzucić na rozgrzany olej. Wlać sos sojowy oraz dodać przyprawy i zioła – liście laurowe, goździki, tymianek, oregano, paprykę w proszku, owoce kolendry, imbir, nasiona kozieradki, kminek, kurkumę, cukier. Składniki dusić 5 – 7 min, mieszając. Następnie wlać wrzątek i przecier pomidorowy oraz wsypać Vegetę i kawę. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 20 min, co jakiś czas mieszając.
  • Śledzie w potrawce z suszonymi pomidorami i ananasem 2. Do gotowanych składników dołożyć kawałki ananasa, wlać ocet – wymieszać i gotować jeszcze 1 – 2 min. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wystudzoną potrawką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować