Pieczone pulpety z daktylami i sezamem

0 (0 ocen)

Mięsne kuleczki z piekarnika w stylu orientalnym. Poza daktylami i sezamem, ich skład jest bogaty w aromatyczne przyprawy. Pulpety szczególnie przypadną do gustu amatorom ostrych klimatów z nutką słodyczy.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 średnia czerwona cebula
    1 duży ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    8 daktyli bez pestek (30g)
    4 łyżki ziaren sezamu
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżka musztardy stołowej
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/4 łyżeczki kurkumy
    szczypta chilli
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone pulpety z daktylami i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pulpety z daktylami i sezamem 1. Mięso przełożyć do miski. Dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, natkę pietruszki, posiekane daktyle, sezam, musztardę i przyprawy - kolendrę, imbir, kurkumę, chilli. Następnie wbić jajka, wsypać bułkę tartą - wymieszać. Masę doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Pieczone pulpety z daktylami i sezamem 2. Uformować 24 kulki, które ułożyć w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Pieczone pulpety z daktylami i sezamem 3. Piec ok. 40 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (158 ocen)

Pulpety pieczone z warzywami

To może cię zainteresować