Mięsne kuleczki z piekarnika w stylu orientalnym. Poza daktylami i sezamem, ich skład jest bogaty w aromatyczne przyprawy. Pulpety szczególnie przypadną do gustu amatorom ostrych klimatów z nutką słodyczy.
Pieczone pulpety z daktylami i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełożyć do miski. Dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, natkę pietruszki, posiekane daktyle, sezam, musztardę i przyprawy - kolendrę, imbir, kurkumę, chilli. Następnie wbić jajka, wsypać bułkę tartą - wymieszać. Masę doprawić do smaku pieprzem i solą.
2.Uformować 24 kulki, które ułożyć w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
3.Piec ok. 40 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze