Pieczone pulpety z papryką

0 (0 ocen)

Odchudzona wersja pulpetów - nie smażonych na tłuszczu, a pieczonych w piekarniku. Mięsko z dodatkiem papryki, aromatycznych ziół oraz miodowej musztardy smakuje wyśmienicie. Ciekawa propozycja mięsnego dodatku do obiadu.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
    2 jajka
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    3 łyżeczki musztardy miodowej
    1/2 średniej czerwonej papryki (50 g)
    1/2 średniej zielonej papryki (50 g)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1/3 łyżki posiekanych igieł rozmarynu
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    bułka tarta do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone pulpety z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pulpety z papryką 1. Mięso przełożyć do miski. Pozbawione nasion obie papryki pokroić w drobną kostkę, obrany czosnek posiekać. Rozdrobnione składniki dodać do mięsa, dołożyć zioła, musztardę, wbić jajka oraz wsypać mąkę. Całość wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Pieczone pulpety z papryką 2. Z masy uformować 16 kulek, obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć w formie (27 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Pieczone pulpety z papryką 3. Piec 30 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (158 ocen)

Pulpety pieczone z warzywami

To może cię zainteresować