Korzenno - ziołowe pulpety w zalewie paprykowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mięsne, doprawione aromatycznymi przyprawami korzennymi i ziołami pulpety pieczone w piekarniku w mocno paprykowej zalewie octowej. Kulki mięsne, które świetnie nadadzą się na imprezową zakąskę, mogą też uzupełnić obiad o mięsny element, a dzięki zanurzeniu w marynacie, długo postoją w lodówce.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpety:
    1 kg mielonego mięsa wieprzowego
    2 jajka
    2 – 3 łyżki bułki tartej
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka musztardy
    po 1 łyżeczce suszonych ziół – tymianku, oregano, estragonu
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – gałki muszkatołowej, kurkumy, imbiru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1/3 szklanki octu 10%
    150 g obranej białej cebuli
    2 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka całych owoców kolendry
    ½ łyżeczki całych goździków
    1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 kopiasta łyżeczka soli
    1/3 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Korzenno - ziołowe pulpety w zalewie paprykowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenno - ziołowe pulpety w zalewie paprykowej 1. Przygotować zalewę – cebulę pokroić w ćwierćplastry i wraz z przyprawami przeznaczonymi na marynatę przełożyć do garnka. Następnie wlać wodę oraz ocet i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 min, po czym wystudzić.
  • Korzenno - ziołowe pulpety w zalewie paprykowej 2. Składniki przeznaczone na pulpety , w tym obrany i posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, całość doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Korzenno - ziołowe pulpety w zalewie paprykowej 3. Z masy uformować 24 pulpety i ułożyć je w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 40 – 45 min w temp. 180⁰C.
  • Korzenno - ziołowe pulpety w zalewie paprykowej 4. Wystudzone mięso przełożyć do zamykanego pojemnika, wlać zalewę z cebulą i przyprawami, pojemnik zamknąć i włożyć do lodówki. Pulpety smakują już po 1 dniu marynowania. Potrawę zużyć w ciągu 2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować