Pieczone ćwiartki z kurczaka z pieczarkami i kukurydzą

4.98 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak nie macie pomysłu na obiad, a lubicie mięso to polecam Wam takie danie. Wszystko upieczone w jednym naczyniu. Ten sos jest obłędny w smaku. Mięso wychodzi pięknie zrumienione i aromatyczne. Można podać je z ulubionymi dodatkami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy pieczywem. Ja podałam ze świeżym pieczywem i nawet nie wiecie jak było pysznie...mniam. Zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    50 dag pieczarek
    pół puszki kukurydzy
    8 łyżek ketchupu pikantnego
    4 łyżki oleju
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.98 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ćwiartki z kurczaka z pieczarkami i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy olejem, przyprawą do kurczaka i papryką, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z ketchupem i smarujemy nim mięso. Tak przygotowane odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce.
  • 2. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plasterki, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa.
  • 3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny do miękkości mięsa, od czasu do czasu mięso polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.
    Gotowe danie podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować