Ćwiartki z kurczaka pieczone na warzywach

4.25 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chrupiące i soczyste ćwiartki z kurczaka z warzywami. Wszystko robi się jednocześnie w piekarniku. Danie jest mega proste i pyszne.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ćwiartki z kurczaka - 2szt
    Olej - odrobina
    Przyprawy:
    czosnek granulowany, papryka słodka, czarny pieprz, pieprz ziołowy

    Ziemniak - 5szt niedużych
    Cukinia - 1szt
    Marchew - 2 szt
    Cebula - 1szt
    Olej - 2 łyżki
    Przyprawy:
    przyprawa do ziemniaków, papryka wędzona
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Ćwiartki z kurczaka pieczone na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka osuszamy i nacieramy przyprawami wymieszanymi z odrobiną oleju. Najlepiej, aby marynował się kilka godzin przed pieczeniem.

    Ziemniaki i marchew szorujemy lub obieramy, kroimy. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać i wyciągać pestek ze środka. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
    Warzywa mieszamy z olejem i przyprawami.

    W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, a na nich ćwiartki kurczaka. Kurczaka warto od góry spryskać olejem (ja używam zwykłego spryskiwacza i sprawdza się bardzo dobrze).

    Pieczemy bez przykrycia w 200 stopniach przez około 60 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości ćwiartek. Po 50 minutach można mięso nakłuć w miejscu połączenia udka z podudziem i zobaczyć czy jest już upieczone.
    Ćwiartki można obrócić w czasie pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka Ziemniaki Marchewka Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować