-Jaki jest mój ulubiony dodatek do risotto? -Suszone grzyby. -To nuda. Trzeba dodać coś jeszcze. -Może buraki? -Buraki?! -W końcu uszka z barszczem są przepyszne! I to nasza tradycyjna potrawa...
Patriotyczne risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namocz grzyby przez 30 minut w ok. 1 szklance gorącej wody. Następnie osącz je, wodę zachowaj. Dolej do niej tyle bulionu, żeby otrzymać 6 szklanek płynu.
2.W czasie, kiedy grzyby się moczą posiekaj cebulę i czosnek, a buraki pokrój w średniej wielkości kostkę. Następnie posiekaj osączone grzyby.
3.Cebulę zeszklij na połowie masła. Dodaj ryż, chwilę smaż. Bulion wstaw na mały ogień i przez cały czas gotowania lekko go podgrzewaj. Do podsmażonego ryżu dodaj łyżkę wazową bulionu i gotuj, aż ryż całkiem go wchłonie. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie al dente. Razem z ostatnią łyżką dodaj posiekane grzyby, odrobinę octu i ewentualnie sól i pieprz do smaku (jednak zwykle nie jest to konieczne).
4.Pod koniec gotowania ryżu (mniej więcej po zużyciu 3/4 płynu) rozgrzej na drugiej patelni oliwę. Wrzuć na nią buraki i chwilę podsmażaj, aż zmiękną. Następnie dodaj do nich czosnek i chwilę podduś (uważaj, żeby się nie przypalił). Zdejmij z ognia.
5.Kiedy ryż jest już ugotowany, ale ma jeszcze lekko płynną konsystencję zdejmij go z ognia, dodaj parmezan, pozostałe masło, natkę, wymieszaj, przykryj i odstaw na minutę.
Komentarze