Patriotyczne risotto

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

-Jaki jest mój ulubiony dodatek do risotto? -Suszone grzyby. -To nuda. Trzeba dodać coś jeszcze. -Może buraki? -Buraki?! -W końcu uszka z barszczem są przepyszne! I to nasza tradycyjna potrawa...

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - suszone grzyby (Luźno wrzucone): 0.5 szklanki
    - bulion wołowy lub drobiowy: 6 szklanek
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - burak czerwony: 2 sztuki
    - masło: 50 gramów
    - ryż do risotto: 2 szklanki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - biały ocet winny (Może nawet mniej, do smaku, żeby złamać słodycz buraków): 1 łyżeczka
    - sól, pieprz (Opcjonalnie): 1 szczypta
    - parmezan: 50 gramów
    - posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Patriotyczne risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namocz grzyby przez 30 minut w ok. 1 szklance gorącej wody. Następnie osącz je, wodę zachowaj. Dolej do niej tyle bulionu, żeby otrzymać 6 szklanek płynu.
  • 2. W czasie, kiedy grzyby się moczą posiekaj cebulę i czosnek, a buraki pokrój w średniej wielkości kostkę. Następnie posiekaj osączone grzyby.
  • 3. Cebulę zeszklij na połowie masła. Dodaj ryż, chwilę smaż. Bulion wstaw na mały ogień i przez cały czas gotowania lekko go podgrzewaj. Do podsmażonego ryżu dodaj łyżkę wazową bulionu i gotuj, aż ryż całkiem go wchłonie. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie al dente. Razem z ostatnią łyżką dodaj posiekane grzyby, odrobinę octu i ewentualnie sól i pieprz do smaku (jednak zwykle nie jest to konieczne).
  • 4. Pod koniec gotowania ryżu (mniej więcej po zużyciu 3/4 płynu) rozgrzej na drugiej patelni oliwę. Wrzuć na nią buraki i chwilę podsmażaj, aż zmiękną. Następnie dodaj do nich czosnek i chwilę podduś (uważaj, żeby się nie przypalił). Zdejmij z ognia.
  • 5. Kiedy ryż jest już ugotowany, ale ma jeszcze lekko płynną konsystencję zdejmij go z ognia, dodaj parmezan, pozostałe masło, natkę, wymieszaj, przykryj i odstaw na minutę.
  • 6. Risotto podawaj posypane smażonymi burakami. Pyszne!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować