Wege risotto

4.5 (145 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis na obiad w wersji wege. Dla miłośników mięsa można w łatwy sposób przerobić przepis- zamiast ciecierzycy dodać upieczoną pierś z kurczaka. Danie jest bajecznie proste, szybkie i smaczne. Jeżeli przygotuje je się w nadmiarze można je zapakować w lunchbox i wziąć do pracy czy szkoły.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki zielonej
    4 pieczarki
    kawałek pora
    dwie garści ciecierzycy z puszki
    łyżka oleju rzepakowego
    łyżka sosu sojowego jasnego
    przyprawy (u mnie papryka słodka, ostra, wędzona; sól; pieprz; zioła prowansalskie)
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wege risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju rzepakowego i podsmażam drobno pokrojony por.
  • 2. Dodaję paprykę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone w plastry i chwilę smażę.
  • 3. Wsypuję surowy ryż i zalewam dwoma szklankami wody. Danie duszę do miękkości około 15 minut, w razie potrzeby dolewam jeszcze wodę.
  • 4. Wsypuję popłukaną ciecierzycę.
  • 5. Wlewam łyżkę sosu sojowego i doprawiam do smaku.
  • 6. Podaję ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować