REKLAMA

Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami na parze z sosem żurawinowym

wyświetlono: 548 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Trochę inna wersja pasztetu bo bez mięsa, czyli pasztet z żółtej soczewicy nadziewany śliwkami i przygotowany na parze. Dla tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać, jak i dla tych, którzy chcą trochę poeksperymentować w kuchni. Wspaniale smakuje z dodatkiem sosu żurawinowego.

opublikowany: 02.01.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Pasztet
    1) 120 g żółtej soczewicy
    2) jajko
    3) 1 ugotowana marchewka
    4) 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
    5) cebula
    6) olej do smażenia
    7) sól
    8) pieprz czarny świeżo mielony
    9) czubryca zielona
    10) kilka suszonych wędzonych śliwek
    Sos żurawinowy
    1) 6 łyżek suszonej żurawiny
    2) sok z połowy pomarańczy
    3) sok z połowy cytryny
    4) 2-3 łyżki czerwonego wina (półwytrawnego)
    5) imbir
    6) cynamon
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem.
  • 2. Soczewicę gotujemy do miękkości. Następnie po odcedzeniu dodajemy do niej pokrojoną w kawałki marchewkę oraz podduszoną cebulkę wraz z olejem i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz czubrycą i mieszamy. Na koniec dodajemy do masy jajko i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać do niej 1 lub 2 łyżki bułki tartej.
  • 3. Foremkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą tak, aby wystawała na zewnątrz i aby można nią było przykryć pasztet. Na spód formy wykładamy trochę masy z soczewicy, po środku układamy suszone śliwki i na to wykładamy pozostałą masę. Tak przygotowany pasztet owijamy szczelnie folią, wyjmujemy z formy i delikatnie przekładamy do naczynia do gotowania na parze i gotujemy około 20 minut.
  • 4. Żurawinę wkładamy do garnuszka i zalewamy gorącą wodą tak, aby cała była przykryta . dodajemy sok z połowy pomarańczy i sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki czerwonego wina, szczyptę imbiru oraz trochę cynamonu i gotujemy około 10 minut. Po ugotowaniu żurawinę miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (mniej lub bardziej rozdrobnionej).
  • 5. Gotowy pasztet podajemy z sosem żurawinowym.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rozaroza rozaroza

Dorsz na parze z sosem żurawinowym

Zdrowa odmiana rybki z przeduszoną lekko kwaśną świeżą żurawiną.

kategoria: Dania główne ryba Sosy opublikowany: 27.10.2013 | wyświetlono: 998 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE