Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami na parze z sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Trochę inna wersja pasztetu bo bez mięsa, czyli pasztet z żółtej soczewicy nadziewany śliwkami i przygotowany na parze. Dla tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać, jak i dla tych, którzy chcą trochę poeksperymentować w kuchni. Wspaniale smakuje z dodatkiem sosu żurawinowego.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pasztet
    1) 120 g żółtej soczewicy
    2) jajko
    3) 1 ugotowana marchewka
    4) 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
    5) cebula
    6) olej do smażenia
    7) sól
    8) pieprz czarny świeżo mielony
    9) czubryca zielona
    10) kilka suszonych wędzonych śliwek
    Sos żurawinowy
    1) 6 łyżek suszonej żurawiny
    2) sok z połowy pomarańczy
    3) sok z połowy cytryny
    4) 2-3 łyżki czerwonego wina (półwytrawnego)
    5) imbir
    6) cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami na parze z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem.
  • 2. Soczewicę gotujemy do miękkości. Następnie po odcedzeniu dodajemy do niej pokrojoną w kawałki marchewkę oraz podduszoną cebulkę wraz z olejem i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz czubrycą i mieszamy. Na koniec dodajemy do masy jajko i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać do niej 1 lub 2 łyżki bułki tartej.
  • 3. Foremkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą tak, aby wystawała na zewnątrz i aby można nią było przykryć pasztet. Na spód formy wykładamy trochę masy z soczewicy, po środku układamy suszone śliwki i na to wykładamy pozostałą masę. Tak przygotowany pasztet owijamy szczelnie folią, wyjmujemy z formy i delikatnie przekładamy do naczynia do gotowania na parze i gotujemy około 20 minut.
  • 4. Żurawinę wkładamy do garnuszka i zalewamy gorącą wodą tak, aby cała była przykryta . dodajemy sok z połowy pomarańczy i sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki czerwonego wina, szczyptę imbiru oraz trochę cynamonu i gotujemy około 10 minut. Po ugotowaniu żurawinę miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (mniej lub bardziej rozdrobnionej).
  • 5. Gotowy pasztet podajemy z sosem żurawinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Soczewica Suszone śliwki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować