Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami na parze z sosem żurawinowym

  • wyświetlono: 392 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Trochę inna wersja pasztetu bo bez mięsa, czyli pasztet z żółtej soczewicy nadziewany śliwkami i przygotowany na parze. Dla tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać, jak i dla tych, którzy chcą trochę poeksperymentować w kuchni. Wspaniale smakuje z dodatkiem sosu żurawinowego.

aga3103
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Pasztet
1) 120 g żółtej soczewicy
2) jajko
3) 1 ugotowana marchewka
4) 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
5) cebula
6) olej do smażenia
7) sól
8) pieprz czarny świeżo mielony
9) czubryca zielona
10) kilka suszonych wędzonych śliwek
Sos żurawinowy
1) 6 łyżek suszonej żurawiny
2) sok z połowy pomarańczy
3) sok z połowy cytryny
4) 2-3 łyżki czerwonego wina (półwytrawnego)
5) imbir
6) cynamon

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami na parze z sosem żurawinowym

  • 1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem.
  • 2. Soczewicę gotujemy do miękkości. Następnie po odcedzeniu dodajemy do niej pokrojoną w kawałki marchewkę oraz podduszoną cebulkę wraz z olejem i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz czubrycą i mieszamy. Na koniec dodajemy do masy jajko i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać do niej 1 lub 2 łyżki bułki tartej.
  • 3. Foremkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą tak, aby wystawała na zewnątrz i aby można nią było przykryć pasztet. Na spód formy wykładamy trochę masy z soczewicy, po środku układamy suszone śliwki i na to wykładamy pozostałą masę. Tak przygotowany pasztet owijamy szczelnie folią, wyjmujemy z formy i delikatnie przekładamy do naczynia do gotowania na parze i gotujemy około 20 minut.
  • 4. Żurawinę wkładamy do garnuszka i zalewamy gorącą wodą tak, aby cała była przykryta . dodajemy sok z połowy pomarańczy i sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki czerwonego wina, szczyptę imbiru oraz trochę cynamonu i gotujemy około 10 minut. Po ugotowaniu żurawinę miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (mniej lub bardziej rozdrobnionej).
  • 5. Gotowy pasztet podajemy z sosem żurawinowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuŻurawinamarchewkasoczewicasuszone śliwkiPasztetkolacjaboże narodzeniena parzefitŻółta soczewica

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet z kaczki ze śliwkami suszonymi

Dodane przez: Goszka

Pasztet z kaczki ze śliwkami suszonymi

Bardzo udany recykling mięsa z...

Zdrowy pasztet z soczewicy

Dodane przez: Zdrówko

Zdrowy pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy powstał gdy...

pasztet z soczewicy

Dodane przez: viki2903

Pasztet z soczewicy

Pyszny pasztet z samych warzyw,...

Pasztet

Dodane przez: Mniam1

Pasztet z golonki indyka ze śliwką

Drobiowy pasztet na delikatnej...

Pasztet z soczewicy i pieczarek

Dodane przez: bogusia82

Pasztet z soczewicy i pieczarek

Uwielbiam soczewicę pod każdą postacią,...

pasztet

Dodane przez: kasienia882

PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Czasami warto ograniczyć jedzenie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE