Pasztet z dorsza z sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Lekki pasztet z dorsza z warzywami. Podałam go z musem żurawinowym, kwaskowym. Robi się go bardzo szybko. Bardzo lubię takie pasztety bo są dietetyczne, zdrowe i mogą je jeść osoby na diecie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dkg polędwicy z dorsza
    1 cebula
    2 marchewki
    1 kawałek selera
    1 por biała część
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 bułka
    125 ml mleka
    4 łyżki kaszki manny
    100 g masła
    2 jajka
    125 ml wina białego
    2 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    sól, pieprz

    Sos żurawinowy:

    25 dkg żurawiny świeżej
    1 cebula
    sól, pieprz, cukier
    125 ml wina czerwonego
    płatki chili
    szczypta cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Pasztet

Pasztet z dorsza z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasztet:

    Warzywa obieram. Do garnka wlewam 500 ml wody, wino, dodaję marchew, seler, por, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotuję wywar. Jak warzywa będą aldente wkładam rybę na wierzchu warzyw i gotuję jeszcze pięć minut. Warzywa i rybę wykładam na miskę. Bułkę namaczam w mleku i mocno odciskam. Seler, por, rybę mielę maszynką do mięsa. Cebulę kroję drobno i przesmażam. Dodaję do ryby. Wbijam jajka, dodaję masło roztopione zimne, kaszkę mannę, bułkę, natkę pietruszki pokrojoną, sól, pieprz. Mieszam, dodaję plastry marchewki i znowu mieszam delikatnie. Foremkę smaruję olejem, wysypuję bułką tartą, wykładam masę. Z wierzchu smaruję olejem. Do piekarnika wstawiam miskę z gorąca wodą. Nagrzewam do temperatury 180 stopni i piekę 40 minut.

    Sos żurawinowy:

    Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję żurawinę, wino czerwone, gwiazdkę anyżu, cynamon, sól, pieprz, cukier i przesmażam aż żurawina będzie miękka a sos zrobi się gęsty.

    Pasztet podaję z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasztet z dorsza

To może cię zainteresować