Dorsz na parze z sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

Zdrowa odmiana rybki z przeduszoną lekko kwaśną świeżą żurawiną.

Składniki:

  • Polędwica (lub filet) z dorsza - 4 sztuki
    koperek - 4 łyżki
    sól i pieprz do smaku
    sok z cytryny 4 łyzeczki

    żurawina świeża 20 dkg
    pól szklanki wody
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Dorsz na parze z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę z dorsza myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy, polewamy sokiem z cytryny. Posypujemy z dwóch stron koperkiem i pieczemy na parze około 10-15 minut.
  • sos zurawinowy 2. Swieżą przepłukaną żurawinę kroimy na połówki i przekładamy do rondelka z grubym dnem i zalewamy wodą oraz sypiemy łyzką cukru. Dusimy na małym ogniu, aż żurawina się rozgotuje i woda częściowo odparuje. Zdejmujemy z ognia i miksujemy/blenderujemy na mus przypominający wyglądem kisiel.
  • 3. Ciepła rybkę polewamy sosem żurawinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Koper Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie na parze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować