Pasztet z soczewicy

4.49 (176 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Do surowej masy możesz dodać także 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Pasztet podawaj z pieczywem pełnoziarnistym i plasterkiem pomidora.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • o 250g czerwonej soczewicy,
    o 2 szklanki wody,
    o Szczypta soli,
    o 1 cebula,
    o 2 marchewki,
    o 3 ząbki czosnku,
    o 2 jajka,
    o 1/3 łyżeczki kurkumy,
    o 3/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    o ½ łyżeczki soli,
    o 2 łyżeczki curry,
    o 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
    o 1 łyżka bułki tartej,
    o 1/3 łyżeczki imbiru,
    o Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę umieść na sitku. Opłucz ją pod bieżącą wodą. Umieść ją w garnku i zalej 2 szklankami wody. Soczewicę gotuj kilka minut dłużej niż przepis podany na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli. Po ugotowaniu soczewicę odcedź, wystudź i zmiksuj blenderem na gładką masę.
    Warzywa obierz. Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę. Dodaj marchew i wszystkie przyprawy i smaż 1-2 minuty. Następnie podlej warzywa 2 łyżkami wody, przykryj przykrywką i duś kilka minut do miękkości. Warzywa wystudź.
    Do miski przełóż soczewicę, warzywa, jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż masę do keksówki i wyrównaj. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu pasztet wystudź.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować