Do surowej masy możesz dodać także 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Pasztet podawaj z pieczywem pełnoziarnistym i plasterkiem pomidora.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
o 250g czerwonej soczewicy,
o 2 szklanki wody,
o Szczypta soli,
o 1 cebula,
o 2 marchewki,
o 3 ząbki czosnku,
o 2 jajka,
o 1/3 łyżeczki kurkumy,
o 3/2 łyżeczki słodkiej papryki,
o ½ łyżeczki soli,
o 2 łyżeczki curry,
o 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
o 1 łyżka bułki tartej,
o 1/3 łyżeczki imbiru,
o Olej do smażenia,
Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę umieść na sitku. Opłucz ją pod bieżącą wodą. Umieść ją w garnku i zalej 2 szklankami wody. Soczewicę gotuj kilka minut dłużej niż przepis podany na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli. Po ugotowaniu soczewicę odcedź, wystudź i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Warzywa obierz. Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę. Dodaj marchew i wszystkie przyprawy i smaż 1-2 minuty. Następnie podlej warzywa 2 łyżkami wody, przykryj przykrywką i duś kilka minut do miękkości. Warzywa wystudź.
Do miski przełóż soczewicę, warzywa, jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż masę do keksówki i wyrównaj. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu pasztet wystudź.
Komentarze