Pasztet z cukinii z łososiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Tradycyjne pasztety z cukinii głównie pieczone są z dodatkiem włoszczyzny i czosnku, są oczywiście pyszne ale fajnie odmienić ten tradycyjny, letni smak :)
Pasztet z kolorowych cukinii, z dodatkiem łososia, świeżą papryczką chili oraz słoną fetą wyszedł wyśmienity, wprost rozpływa się w ustach.
Delikatny i soczysty, z nutą pikanterii.
Idealnie pasuję podany z sałatką.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 nieduże żółte cukinie
    2 nieduże zielone cukinie
    1 czerwona cebula
    100g. prawdziwego, słonego sera feta
    1 papryczka chili
    125g. łososia wędzonego na gorąco
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    1/2 łyżeczki curry
    2 jajka
    4 łyżki kaszy manny
    4 łyżki bułki tartej
    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania keksówki
    bułka tarta do wysypania keksówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pasztet z cukinii z łososiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, przemieszać, odstawić aby puściła sok.
    Po 30 min odcisnąć na sitku.
  • 2. Cebulę oraz papryczkę chili bez pestek, pokroić w małą kostkę.
    Fetę oraz łososia rozdrobnić na małe kawałki.
  • 3. Cukinię przełożyć do miski, dodać resztę warzyw, łososia oraz przyprawy.
    Wbić jajko, wsypać kaszę mannę oraz bułkę tartą.
    Wymieszać składniki razem.
  • 4. Keksówkę wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą, przełożyć masę cukiniową.
    piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować