Pasztet z cukinii

4.48 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, ostatnio odświeżyłam przepis pasztetu z cukinii - wyszedł pyszny!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    4 marchewki
    Średnia cebula
    1 jajko
    około pół szklanki bułki tartej
    2 łyżki oleju
    natka pietruszki
    2 łyżeczki curry
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć dokładnie, obrać ze skórki, przepołowić i wydrążyć. Łódeczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać lekko solą i odstawić na sitku do odsączenia soku na 10 minut, po tym czasie wycisnąć z cukinii nadmiar soku.
  • 2. Marchew umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
  • 3. Warzywa i natkę wymieszać w misce, dodać jajko, olej, bułkę tartą i przyprawy. Zagnieść masę o konsystencji podobnej do mięsa na kotlety mielone, w razie potrzeby dosypać jeszcze bułki tartej.
  • 4. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wyłożyć masę, wygładzić łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

Porady

Pasztet smakuje dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować