Pasztet z cukinii

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo pyszna alternatywa dla mięsnych pasztetów.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie (około 3-4 szklanek startej)
    1 średnia marchew
    150 g pieczarek
    1 duża cebula
    2 duże ząbki czosnku
    4 jajka
    2 szklanki bułki tartej
    200 g sera żółtego gouda
    3/4 szklanki oleju
    1 łyżka tymianku
    2 łyżki sosu sojowego
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/8 łyżeczki chili w płatkach
    1/2 łyżki masła
    sól lub domowa jarzynka (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Pasztet Przekąski

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić na 20 minut i lekko odcisnąć sok. Pieczarki, marchew i ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę posiekać drobno. Cebulę i pieczarki poddusić na maśle do zarumienienia i odparowania wody. Przestudzić. Do startej cukinii dodać pieczarki i cebulę, marchew, ser żółty, jajka, bułkę tartą, przeciśniety przez praskę czosnek, olej oraz przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie i ewentualnie przyprawić. Masę przełożyć do jednej lub dwóch keksówek (30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny i 15 minut. Po upieczeniu przestudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować