Pasztet z selera i marchwii

4.46 (208 ocen)

To mój pierwszy pasztet wegetariański i powiem, że żałuję że tak późno zdecydowałam się go upiec. Jest wspaniały w smaku. Można go jeść z dodatkiem chleba jak również sam np. z chrzanem.

Składniki:

  • 2 duże selery
    1 marchewka
    2 cebule
    ząbek czosnku
    4 jajka
    3/4 szkl bułki tartej
    kostka margaryny
    sól himalajska
    pieprz
    łyżka jarzynki
    liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego

    margaryna + bułka tarta do foremki
Wystaw ocenę:

4.46 (208 ocen)

Zobacz również:

Bułki Jajko Przystawki Pasztet

Pasztet z selera i marchwii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i obrać. Selera i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, marchew na małych. Czosnek posiekać. W garnku rozpuścić margarynę, dodać warzywa, przyprawić i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Ostudzić i dodać bułkę tartą oraz jajka. Wymieszać. Keksówkę natłuścić margaryną i posypać bułką tartą, wyłożyć masę warzywną i wyrównać wierzch. Pasztet piec 50 minut w 180 stopniach. Na 10 minut pod koniec pieczenia zwiększyłam temperaturę do 200 stopni aby wierzch ładnie się przyrumienił. Ostudzić i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Jajka Marchewka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować