PASZTET PIECZARKOWY Z JAJKAMI

4.47 (195 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wegetariański pasztet z pieczarek oraz jajek to idealny dodatek do pieczywa. Jest naprawdę smaczny, a do tego mało pracochłonny. Amatorzy różnego rodzaju pasztetów będą z pewnością zachwyceni, nawet mięsożercy

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    1 duża cebula
    7 jajek
    pęczek szczypiorku
    pęczek natki pietruszki
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka musztardy
    sól, pieprz
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1-2 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Zobacz również:

Jajko Dodatki Pasztet

Pasztet pieczarkowy z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewany olej i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie wrzucamy starte pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Studzimy.
  • 2. 5 jajek gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
  • 3. W misce mieszamy podsmażone pieczarki z cebulą i starte jajka. Dodajemy posiekany szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki oraz majonez, musztardę, zioła, sól i pieprz. Mieszamy wszystko łyżką i próbujemy czy nie trzeba więcej przypraw.
  • 4. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do miski z masą na pasztet i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na końcu do masy pasztetowej dodajemy ubite białko i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do keksówki (25 x 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50 min. Studzimy.
    Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować