Wegetariański pasztet z pieczarek oraz jajek to idealny dodatek do pieczywa. Jest naprawdę smaczny, a do tego mało pracochłonny. Amatorzy różnego rodzaju pasztetów będą z pewnością zachwyceni, nawet mięsożercy
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g pieczarek
1 duża cebula
7 jajek
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1-2 łyżki oleju do smażenia
Pasztet pieczarkowy z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewany olej i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie wrzucamy starte pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Studzimy.
2.5 jajek gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
3.W misce mieszamy podsmażone pieczarki z cebulą i starte jajka. Dodajemy posiekany szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki oraz majonez, musztardę, zioła, sól i pieprz. Mieszamy wszystko łyżką i próbujemy czy nie trzeba więcej przypraw.
4.Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do miski z masą na pasztet i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na końcu do masy pasztetowej dodajemy ubite białko i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do keksówki (25 x 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50 min. Studzimy.
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze