Pasztet wieprzowy z chilli

0 (0 ocen)

Bardzo dobry i bardzo pikantny pasztet, dla tych co lubią pikantne potrawy

Składniki:

  • 2 kg mięsa wieprzowego - łopatka, karczek
    1/2 kg surowego boczku
    700 g wątróbki drobiowej
    300 g słoniny
    4 jajka
    2 duże bułki namoczone w mleku
    4 cebule
    5 ząbki czosnku
    2 średnie marchewki
    1średnia pietruszka
    1/2 średniego selera
    4-5 liści laurowych
    8-10 kulek ziela angielskie
    płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
    2 łyżki wegety
    1 płaska łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
    1 łyżeczka chilli
    Garść pokrojonych w paski suszonych papryczek chilli ewentualnie 5-6 świeżych chilli pokrojonych w paski.
    Słodka papryka w proszku do posypania pasztetu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wieprzowy z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa, boczek i słoninę pokroić na kawałki i podsmażyć na smalcu przez około 10 min na dużym ogniu. Przełożyć do dużego garnka. Cebule pokroić w ćwiartki, czosnek na grube plasterki i podsmażyć, przerzucić do garnka do mięsa. Dodać do tego marchewki, pietruszkę, selera i przyprawy: wegetę, gałkę muszkatołową, ziela angielskie, liście laurowe. Zalać wszystko około 1 1/2 litrem wody i gotować ok 3 - 3 1/2 godz pod przykryciem. Po 2 godzinach dorzucamy wątróbkę i gotujemy bez przykrycia, tak żeby zredukować bulion. Po tym czasie wyciągamy mięso i warzywa. Kulki ziela angielskiego i liście laurowe wyrzucamy. Mięso po ostygnięciu i warzywa mielimy, dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę i jajka, pieprz i chilli, i około 1 1/2 szklanki zredukowanego bulionu. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy wegetą i pieprzem. Na koniec dorzucamy suszoną chilli i dokładnie mieszamy.
    Dwie keksówki (30x11) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujey smalcem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do keksówek masę mięsną. Na wierzchu robimy wzór widelcem i posypujemy słodką papryką czerwoną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 2 godz. Po tym czasie wyciągamy pasztet i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować