Pasztet cielęco-wieprzowy

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Przepis na domowy pasztet cielęco - wieprzowy, który nie jest ani za suchy, ani za tłusty. Pasztet zrobiony w domu ma dużą przewagę nad kupnym, bo zupełnie inaczej smakuje, a przede wszystkim wiemy co w sobie zawiera.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 50 dag mięsa cielęcego
    25 dag karkówki wieprzowej
    25 dag podgardla wieprzowego
    25 dag surowego boczku
    25 dag serc wieprzowych
    50 dag wątróbki wieprzowej
    5 grzybów suszonych
    2 jaja
    liść laurowy
    3 cebule
    ziele angielskie
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Przekąski

Pasztet cielęco-wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso na pasztet gotujemy do miękkości razem z namoczonymi dzień wcześniej grzybami, liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy mięso jest miękkie dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze przez 10 minut. Wyciągamy mięso z wywaru, a kiedy ostygnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia.
    Do masy dodajemy gałkę, pieprz, cukier oraz jajka i całość dokładnie mieszamy.
    Wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Pasztet pieczemy w piekarniku na drugim poziomie w temperaturze 200°C przez 15 minut, następnie temperaturę obniżamy do 175°C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować