Przepis na domowy pasztet cielęco - wieprzowy, który nie jest ani za suchy, ani za tłusty. Pasztet zrobiony w domu ma dużą przewagę nad kupnym, bo zupełnie inaczej smakuje, a przede wszystkim wiemy co w sobie zawiera.
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
50 dag mięsa cielęcego
25 dag karkówki wieprzowej
25 dag podgardla wieprzowego
25 dag surowego boczku
25 dag serc wieprzowych
50 dag wątróbki wieprzowej
5 grzybów suszonych
2 jaja
liść laurowy
3 cebule
ziele angielskie
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz, cukier
Pasztet cielęco-wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso na pasztet gotujemy do miękkości razem z namoczonymi dzień wcześniej grzybami, liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy mięso jest miękkie dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze przez 10 minut. Wyciągamy mięso z wywaru, a kiedy ostygnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia.
Do masy dodajemy gałkę, pieprz, cukier oraz jajka i całość dokładnie mieszamy.
Wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem.
Pasztet pieczemy w piekarniku na drugim poziomie w temperaturze 200°C przez 15 minut, następnie temperaturę obniżamy do 175°C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Komentarze