pasztet jajeczno - pieczarkowy

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Bardzo smaczny wegetariański pasztet, pyszny sam w sobie i do pieczywa.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 10 ugotowanych na twardo jajek
    800 gramów pieczarek (użyłam samych kapeluszy)
    1 pęczek zielonej pietruszki
    100 - 120 gramów sera żółtego (polecam edamski lub parmezan, tego ostatniego 50 gramów)
    2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
    1 łyżka musztardy (opcjonalnie)
    2 surowe jaja
    1 średnia cebula
    sól, pieprz (pieprzu nie żałujemy)
    ulubione zioła (opcjonalnie)
    0,5 szklanki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Ser

Pasztet jajeczno - pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, przysmażamy na patelni, na oleju, wrzucamy do sporej miski, studzimy.
    Posiekaną cebulkę również przysmażamy na złoto, przekładamy do pieczarek (bez tłuszczu), studzimy.
    Potem dodajemy posiekane drobno jaja na twardo, starty ser, bułkę tartą, surowe jaja, przyprawy, majonez i musztardę (opcjonalnie), zieleninę, wyrabiamy wszystko dokładnie.

    Foremkę keksową o wymiarach 10x25 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy masę, ugniatamy ją równomiernie, z wierzchu smarujemy cieniutko olejem.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy pasztet i pieczemy około 55 - 60 minut, jeśli zauważymy, że pod koniec pieczenia przypieka nam się za bardzo z wierzchu, przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy dalej do końca wyżej wymienionego czasu (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Porady

UWAGA: Pasztet kroi się ładnie kiedy całkiem wystygnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ser żółty Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować