Pasztet pieczarkowy

4.51 (156 ocen)

  • 60 min

Jarski pasztet pieczarkowo-jajeczny smakuje wyśmienicie na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek.

  • 60 min

Składniki:

  • • 500 g pieczarek
    • 5 jajek
    • 3 bułeczki np kajzerki
    • 1 duża cebula
    • 250 g żółtego sera
    • sól, pieprz do smaku
    • pęczek natki pietruszki
    • 1 /2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasztet

Pasztet pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
    • Dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi.
    • Poddusić do odparowania wody i wyłożyć na durszlak aby ściekły resztki sosu, po czym zemleć w maszynce.
    • Bułki namoczyć w wodzie, bardzo dokładnie wycisnąć najlepiej przez gazę i pokroić w drobną kostkę.
    • Połączyć zmielone pieczarki, pokrojoną bułkę, starty na grubej tarce żółty ser, jajka i dokładnie wymieszać.
    • Przyprawić solą, pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki.
    • Dwie keksówki wysmarować masłem i rozłożyć masę pieczarkową.
    • Piec w 180 st. C przez 40 minut.

Porady

Jeśli nie chce się Wam wyciągać maszynki do mielenia, to można pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i w takiej postaci udusić z cebulą, po czym dokładnie odcisnąć z sosu. Aby dobrze się kroił w plastry należy go schować do lodówki, aby był dobrze schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować