Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami

  • wyświetlono: 3583 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pasztet nie musi być mięsny. Ten, przygotowany z cieciorki świetnie smakuje, także tym, którzy jedzą mięso.

Ola1984
  • 120min

Składniki

400 g suchej ciecierzycy
300 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
2 duże jajka
3 łyżki bułki tartej
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1/2 łyżki tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól (do smaku)
świeżo zielony czarny pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami

  • 1. Ciecierzycę zalać przegotowaną letnią wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Wodę odlać, ciecierzycę zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie. Ciecierzycę ugotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odcedzić, usunąć liście, ziela i wystudzić.
    Na patelni rozpuścić masło z olejem. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone drobno pieczarki i smażyć na dużym gazie do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić. Ciecierzycę wraz z pieczarkami i cebulą zmiksować w robocie na gładkie pure. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Do masy dodać jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kurkumę, gałkę oraz sól i pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej pasztet, wierzch pasztetu posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 50 minut. Pasztet wystudzić na kratce.

Porady

Jeśli masa na pasztet jest zbyt gęsta należy dodać do niej wody w której gotowała się ciecierzyca lub odrobinę domowego bulionu warzywnego. Jeśli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej bułki tartej.
Wierzch pasztetu można posypać ulubionymi ziarenkami - siemieniem lnianym, sezamem, słonecznikiem itp.
Dla urozmaicenia smaku do pasztetu można dodać ulubione przyprawy i dodatki np. ziarna.
Masa na pasztet powinna być dobrze doprawiona solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyz_roznych_stron_swiataJajkaciecierzycagrzybyśniadaniedla dziecicieciorkabez mięsagrochPasztetdo kanapekśniadaniapasztetygroch włoski

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet warzywny.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pasztet z cukinii i pieczarek

Pierwszy raz piekłam warzywny pasztet...

Jesienny pasztet z pieczonych warzyw i ciecierzycy

Dodane przez: anemon

Jesienny pasztet z pieczonych warzyw i ciecierzycy

Bardzo smaczny, w przepięknie słonecznym...

Pasztet z jajek z pieczarkami

Dodane przez: beniawojt

Pasztet z jajek z pieczarkami

Pasztet z jajek i pieczarek to...

Pasztet z ciecierzycy, grzybów i pieczonej dyni

Dodane przez: anemon

Pasztet z ciecierzycy, grzybów i pieczonej...

Ten pasztet, to kwintesencja jesiennych...

Pasztet z pieczarkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pasztet z pieczarkami

Mięsny pasztet z pieczarkami to...

DIETETYCZNE PASZTECIKI Z CIECIERZYCY

Dodane przez: karolinajedynak24

DIETETYCZNE MINI PASZTETY Z CIECIERZYCY

Każdy z nas nie raz jadł pasztet...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE