Nietuzinkowa pasta z gotowanych jaj, prażonych ziaren słonecznika i serka wiejskiego ziarnistego. Charakterna, o zdecydowanym smaku. Świetna na kanapki i nie tylko. Polecam!
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
7 jajek ugotowanych na twardo
200 g serka wiejskiego ziarnistego 5% tłuszczu
5 łyżek prażonych ziaren słonecznika łuskanego
3 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – gałki muszkatołowej, ostrej papryki
sól do smaku
Pasta jajeczno – słonecznikowa z serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Do wysokiego naczynia przełożyć serek wiejski, żółtka, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek oraz słonecznik, wlać oliwę/olej i sok z cytryny. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę.
2.Do otrzymanej pasty dodać pokrojone w małą kostkę białka, miętę, wsypać gałkę muszkatołową, ostrą paprykę i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Komentarze