Pasta jajeczno – słonecznikowa z serkiem wiejskim

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nietuzinkowa pasta z gotowanych jaj, prażonych ziaren słonecznika i serka wiejskiego ziarnistego. Charakterna, o zdecydowanym smaku. Świetna na kanapki i nie tylko. Polecam!

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
    200 g serka wiejskiego ziarnistego 5% tłuszczu
    5 łyżek prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – gałki muszkatołowej, ostrej papryki
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasta jajeczno – słonecznikowa z serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta jajeczno – słonecznikowa z serkiem wiejskim 1. Jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Do wysokiego naczynia przełożyć serek wiejski, żółtka, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek oraz słonecznik, wlać oliwę/olej i sok z cytryny. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę.
  • Pasta jajeczno – słonecznikowa z serkiem wiejskim 2. Do otrzymanej pasty dodać pokrojone w małą kostkę białka, miętę, wsypać gałkę muszkatołową, ostrą paprykę i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować