Buraczki z serkiem wiejskim

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych buraczków z dodatkiem warzyw, świeżych ziół, przypraw korzennych i delikatnego serka wiejskiego. Propozycja na zdrowe uzupełnienie obiadu, czy też kolacji.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
    250 g obranej marchewki
    100 g obranego selera korzeniowego
    2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej szałwii
    200 g serka wiejskiego (np. lekki 3% tłuszczu)
    1 łyżka oliwy lub oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    2 kopiaste łyżki chrzanu konserwowego ze słoika
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki kardamonu mielonego
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Sok Przystawki

Buraczki z serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z serkiem wiejskim 1. Buraki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać starte na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę oraz seler, dołożyć serek wiejski i chrzan, wlać oliwę, sok z cytryny i sos sojowy, wsypać posiekaną zieleninę oraz przyprawy – cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować