Pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych buraczków z dodatkiem warzyw, świeżych ziół, przypraw korzennych i delikatnego serka wiejskiego. Propozycja na zdrowe uzupełnienie obiadu, czy też kolacji.
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
900 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
250 g obranej marchewki
100 g obranego selera korzeniowego
2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej szałwii
200 g serka wiejskiego (np. lekki 3% tłuszczu)
1 łyżka oliwy lub oleju
2 łyżki soku z cytryny
2 kopiaste łyżki chrzanu konserwowego ze słoika
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka cynamonu mielonego
½ łyżeczki kardamonu mielonego
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Buraczki z serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać starte na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę oraz seler, dołożyć serek wiejski i chrzan, wlać oliwę, sok z cytryny i sos sojowy, wsypać posiekaną zieleninę oraz przyprawy – cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze